Hij werkt al langer bij PelserHartman dan Joost Hartman; Roel Neilen is een collega van het eerste uur. Hij is projectleider, laserscanspecialist, bouwkundig tekenaar en hij beheert al het materieel en apparatuur. Met Roel duiken we de geschiedenis in; hoe heeft het bedrijf zich ontwikkeld? Wat was voor hem het meest memorabele project ooit? En wat zou hij nog wel eens willen scannen?
Vertel eens iets jouw geschiedenis bij PelserHartman, PH Group.
“Tijdens mijn studie HTS Bouwkunde ben ik op freelance basis begonnen bij wat toen nog Pelser en van Oirschot was. Ik moest namelijk een half jaar wachten op hertentamens. De vader van een vriend van Jeroen Pelser vroeg hem om dierentuin Dierenrijk Europa uit te tekenen. Hij zei dat het beter was als Jeroen dat niet onder zijn eigen naam zou doen, maar daar een bedrijf voor zou oprichten.
Jeroen was enorm druk met het managen van dat project, richtte in die tijd als tweede bedrijf PelserHartman op en moest ook nog afstuderen. Ik heb 1,5 maand lang het afstudeerproject van Jeroen uitgetekend. We zijn dus nog net niet onder de hoogslaper van Jeroen begonnen met onze laptop, maar het scheelt niet veel.”
In hoeverre werken jullie nu anders dan in de beginjaren?
“In het begin brachten we nog met een rolmaat en afstandsmeter gebouwen in kaart. De scantechniek die we nu gebruiken was toen nog niet ontwikkeld voor bouwkundige toepassingen. Hetgeen we opmaten, tekenden we later op kantoor uit.
Toen we bezig waren met het Noord Brabants Museum kwamen we erachter dat de techniek met de rolmaat niet goed werkte, toen hebben we de eerste total station gekocht. Onder het museum hebben we voor het eerst met dit apparaat gewerkt om de Binnendieze, de riviertjes onder de binnenstad van Den Bosch, exact in kaart te brengen. Kort daarna zijn we ook met laserscanning gestart. Dat was het begin van het inmeten zoals we dat nu doen.”
Welke uitdagingen zijn jullie tegengekomen?
“Tijdens de crisis van 2008 waren we op een gegeven moment nog maar met 4 of 5 man over, terwijl we daarvoor met zo’n 15 collega’s waren. We hebben toen besloten om van het meten ons specialisme te maken. Joost nam de rol van de bouwadvies tak op zich en Jeroen is zich gaan richten op innovatie binnen het meet- en modelleerwerk. Dat bleek een goede zet. Dankzij deze focus kwam het bedrijf in een groeispurt terecht en inmiddels werken we hier met 30 mensen.”
“Het inscannen van de verkeerstoren op Schiphol was toch wel het meest uniek.”
Roel
Wat is het mooiste project dat je ooit hebt gedaan?
“Het inscannen van de verkeerstoren op Schiphol was denk ik het meest uniek. Hier mag niemand behalve de luchtverkeersleiding en de beveiliging komen en het is wel heel cool dat jij daar ook even mag zijn om je werk te doen. In een zondagnacht van 23.00u tot 5.00u hebben Thomas en ik de ruimte ingescand, met zicht op de start- en landingsbanen en de opkomende zon. Dat was toch wel heel bijzonder.
Ook het inmeten van het Binnenhof zal ik nooit vergeten. Eerst hebben we een pilot gedaan, die heb ik bijna helemaal zelf gescand. In de tweede fase ben ik meegegaan voor de specials. Zo heb ik vanuit een hoogwerker de scanner op de nokken van de daken gezet, dat was een mooie uitdaging.”
Als je alle gebouwen op de wereld zou mogen kiezen, wat zou je dan nog eens willen inscannen of uittekenen?
“Een ruïne. En het maakt dan niet zo veel uit of die in Griekenland staat of in België. Ik zie veel pointclouds en ben elk project weer verbaasd wat zo’n scan-apparaat kan, wat eruit komt en wat zo’n pointcloud laat zien. Er zijn nog veel mooie oude opgravingen of ruïnes, bijvoorbeeld Maya tempels midden in het oerwoud, ik ben heel benieuwd hoe een pointcloud van zo’n object eruit zou zien. Het is vervolgens bijna niet te tekenen of modelleren omdat elke steen anders is. Martijn zou het misschien kunnen meshen. Het lijkt me heel gaaf om zo’n pointcloud te zien en daar een stukje van te tekenen.”
Een dag uit de agenda van Roel
6.00 – 9.00
Ik ben graag vroeg op kantoor. Dan begin ik meestal met de administratie. Ik bekijk de planning van de week; welke projecten lopen er? Welke worden opgestart? Moet ik nog overleggen inplannen? Moet ik nog offertes maken? Ik werk de uren bij, maak facturen, ik controleer of de operators die naar een klus zijn alle spullen mee hebben. Soms kom ik erachter dat ze iets hebben meegenomen maar een onderdeel vergeten zijn, dan ga ik meteen bellen en zorg ik dat ze het missende onderdeel toch krijgen.
9.00 – 11.00
Registreren van een kantoorgebouw.
11.00 – 11.30
Ik handel wat telefoontjes af.
11.30 – 12.30
Dan stel ik een aantal offertes op.
12.30 – 13.00
Lunchen met de collega’s.
13.00 – 16.00
Ik ga verder met het registreren van het kantoorgebouw.
16.00 – 17.00
Mijn collega die op locatie werkte vandaag, is terug van zijn scan klus. Ik check het materiaal dat hij heeft terug gebracht en pleeg nog wat telefoontjes.
17.00
Naar huis.
Word jij de nieuwe collega van Roel?
Voor PH Group zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk hier de huidige vacatures. Kom jij ons mooie team versterken?
Verder lezen
Benieuwd naar meer verhalen over het werken bij PH Group? Lees dan de verhalen van Senior Bouwadviseur Paul Bier, 3D Scanspecialist en Bouwkundig Tekenaar Berend Coppens, Senior Specialist Monitoring en 3D Scanning Peter Heymans, 3D Laserscan Operator Sander, Bouwadviseur Madeleine en Stagiair Stefan.