Interview met Madeleine van Wakeren van PH Bouwadvies; hoe is het om bij PH Group te werken?
Madeleine van de Wakeren

Hoe is het om als een van de weinige vrouwen in een mannenbedrijf als PH Group te werken? Bouwadviseur bij PH Bouwadvies Madeleine van Wakeren vertelt over haar functie, de bedrijfscultuur en de vrouwelijke gespreksonderwerpen die stiekem toch vaak gevoerd worden.

Hoe ben je ertoe gekomen om bouwadviseur te worden?

“Na mijn studie HBO Bouwkunde ben ik aan de slag gegaan als BIM Modelleur, maar na een tijdje kwam ik erachter dat ik niet dagelijks met tekenen bezig wilde zijn. Als je een BIM model uitwerkt, weet je vaak weinig over wat je tekent en dat vind ik jammer. Ik doe juist graag veel kennis op en dat vind ik terug in deze baan als Bouwkundig Adviseur. Het is een soort doorlopende cursus, iedere dag leer je iets nieuws. Je hebt ook wel veel kennis nodig, elke keer dat de telefoon gaat, kun je een compleet andere vraag krijgen. Dat houdt het werk erg afwisselend.”

Deze baan is een soort doorlopende cursus, iedere dag leer je iets nieuws

Madeleine

Hoe zou je de bedrijfscultuur van PH Group beschrijven?

“Het feit dat ons bedrijf niet alleen bestaat uit PH Bouwadvies, maar ook de scanafdeling PelserHartman bevat, draagt bij aan de sfeer. Iedereen gaat op een vriendschappelijke manier met elkaar om, maar er zijn duidelijke huisregels. Aan de ene kant weet je daardoor goed waar je aan toe bent, dat is heel fijn. Aan de andere kant zorgt het er ook voor dat er veel vertrouwen is, je krijgt veel verantwoordelijkheid in je werk. Dat werkt motiverend en zorgt ervoor dat je kunt groeien.

Daarnaast worden er regelmatig leuke borrels georganiseerd en wanneer je een keer moet overwerken, is dat eigenlijk heel gezellig. Laatst hebben we pizza gegeten op het dak met uitzicht op de Brabant Hallen, dat is toch niet verkeerd.”

Hoe is het om bij PH Group te werken?
Team PH Bouwadvies in overleg

PH Group is een heel down to earth bedrijf

Madeleine

Hoe is het om als één van de weinige vrouwen tussen al die mannen te werken?

“Het zorgt ervoor dat mensen die bellen weleens denken dat ik de telefoniste ben. Ik kan daar wel om lachen. Met de mannen in het team kan ik erg goed opschieten. We vullen elkaar goed aan en het is grappig te zien dat we dingen soms anders benaderen. Wanneer we het hebben over steen die warmte goed vasthoudt, geeft Paul altijd het voorbeeld van een grillsteen op de barbecue, terwijl ik het heb over massagestenen.

De mannen hier hebben ook wel iets vrouwelijks. We hebben het regelmatig over afvallen, relaties en over waar ze hun kleding moeten kopen. Ze doen zich niet stoerder voor dan ze zijn. Wanneer het bedrijf uit 50% vrouwen had bestaan, was dat misschien wel anders geweest. Nu zijn ze gewoon lekker zichzelf.”

Wat is er typisch voor PH Group?

“We zijn experts in ons vak, maar houden de drempel laag. We komen groot over en hebben ook wel veel kennis in huis, maar iedereen die belt wordt gewoon op een normale toon geholpen. Ik denk dat PH Group een heel down to earth bedrijf is en dat is erg fijn.”

Een dag uit de agenda van Madeleine

8.00 8.30

Ik begin de dag met het rustig lezen van mijn mail, de planning kijken en de berekeningen van de dag voorbereiden.

8.30 – 11.30

Dan gaat de telefoon aan en er wordt over het algemeen veel gebeld. Ik werk deze ochtend aan een Bouwbesluittoets van een vrijstaande woning, maar er komen vaak spoedjes tussendoor. Je moet dus wel flexibel zijn en daar rekening mee houden in je planning.

11.30 – 12.30

Ik ga verder met een BENG berekening. Ik heb de installatiekeuze ingevoerd in de software en kan nu een advies geven. Ik bel de opdrachtgever om dit te bespreken.

12.30 13.00

Dan gaan we lunchen met collega’s. In de zomer gaan we vaak aan het water zitten of in de binnentuin.

13.00 15.00

Ik schrijf een blog over installaties; wanneer moet je welke warmtepomp kiezen?

15.00 17.00

Nazorg van projecten die eigenlijk al zijn afgerond. Een architect die de Bouwbesluittoets en BENG berekening heeft ingediend, krijgt van de gemeente terug dat er ook nog een brandoverslagberekening nodig is. Deze koppel ik snel terug aan de gemeente, anders wordt de termijn verlengd. 

17.00 – 18.00

Als telefoon uit is na 17.00 blijf ik meestal nog even: dan stuur ik nog wat mails en meld ik projecten af.

18.00

Naar huis.

Word jij de nieuwe collega van Madeleine?

Voor PH Group zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk hier de huidige vacatures. Kom jij ons mooie team versterken?

Verder lezen

Benieuwd naar meer verhalen over het werken bij PH Group? Lees dan de verhalen van Senior Bouwadviseur Paul Bier, 3D Scanspecialist en Bouwkundig Tekenaar Berend Coppens, Senior Specialist Monitoring en 3D Scanning Peter Heymans, 3D Laserscan Operator Sander en Stagiair Stefan.