Interview met Berend Coppens over het werken bij PelserHartman - PH Group

Berend Coppens uit Gewande is het levende bewijs dat je binnen PH Group kunt groeien. Hij begon in 2013 als snuffelstagiair en inmiddels krijgt hij de volledige verantwoordelijkheid over bijzondere projecten. In dit openhartige interview geeft hij opheldering over het grootste misverstand over zijn werk en deelt graag waar hij het meest trots op is.

Welke weg heb je binnen PelserHartman afgelegd?

“In 2013 ben ik bij PelserHartman binnengekomen voor een soort snuffelstage vanuit MBO Bouwkunde. Toen die stage na twee maanden was afgelopen ben ik op oproepbasis blijven helpen met scannen, berekeningen maken en tekenen. Ook tijdens mijn studie HBO Bouwkunde ben ik op afroep blijven helpen en in 2017 heb ik hier opnieuw stage gelopen. Al voordat ik officieel was afgestudeerd kon ik hier weer komen werken en sinds 2018 werk ik hier vijf dagen in de week.

Officieel ben ik nu 3D Scanspecialist en Bouwkundig Tekenaar, maar eigenlijk ben ik eerder een ‘manusje van alles’. Ik kan met alle scanners overweg, houd me bezig met modelleren, voer interne en externe controles uit op modellen en soms verzorg ik ook volledige projecten; van offerte tot factuur.”

“Het is echt gaaf om een locatie in te scannen en te zien dat er 8 tot 10 weken later een model uit rolt.”

Berend

Wat is er leuk aan het werken bij PelserHartman?

“De variatie in het werk is erg leuk. De ene keer scan je een ziekenhuis in, vervolgens sta je in een verlaten kerk, dan weer in de blubber in een tunnel waar niemand komt. Je ziet veel van Nederland en komt in veel verschillende gebouwen.

Daarbij is het motiverend om bij het hele proces betrokken te zijn. Zo heb ik een tijdje geleden een school mee ingescand. Collega’s hebben vervolgens de pointclouds geregistreerd en gemodelleerd. Ik heb de kwaliteitscontroles van de modellen weer voor mijn rekening genomen. Het is echt gaaf om een locatie in te scannen en te zien dat er 8 tot 10 weken later een model uit rolt.”

Berend Coppens van PelserHartman vertelt over zijn professionele groei, een project waar hij erg trots op is en heldert een misverstand op.

Wat is het grootste misverstand over je werk?

“Er wordt weleens beweerd dat het modelleren van bestaande bouw saai en simpel is, maar het tegendeel is waar. Het is juist heel afwisselend. Ik ben nu met vijf modellen tegelijk bezig en rond elk project binnen een paar weken of soms maanden af. Wanneer een model klaar is, is het werk ook echt gedaan en begin ik met een nieuw project. Het modelleren van nieuwbouw vergt daarentegen vaak veel updates en duurt daardoor vele malen langer.

Daarnaast is het ook niet simpel, maar juist behoorlijk complex. De gebouwen die wij modelleren zijn vaak oud of beschadigd en archieftekeningen ontbreken regelmatig. Hierdoor zijn er veel variabelen onbekend of niet standaard. Dit moet je als modelleur op de juiste manier analyseren en stelt je voor veel keuzes die bepalend zijn voor de uiteindelijke kwaliteit van een model. Je hebt er brede bouwkundige kennis en ervaring voor nodig om het goed te doen.”

Op welk project ben je het meest trots?

“Het Paleis van Justitie in Brussel. Ik heb daar in mijn eentje op hoge steigers de gevel gescand. Het is een heel gaaf gebouw en er kwam heel wat klimmen en klauteren aan te pas. Ik verbleef daar een week lang in een hotel en het is toch wel cool om dat voor je werk te kunnen doen. Ik ben er trots op dat PelserHartman mij de verantwoordelijkheid gaf over zo’n bijzonder project.”

Een dag uit de agenda van Berend

7.00 – 8.30

Checken of alles onder controle is voor vandaag. Scan Operators vertrekken vaak vroeg en kunnen dan al bellen met vragen of wanneer ze hulp nodig hebben.

8.30 – 8.45

E-mails checken; wat is er nog binnen gekomen?

8.45 – 10.00

Controleren van het model van een schoolgebouw. Ik noteer mijn feedback in de rapportage en deel deze met mijn collega’s die het model hebben gemaakt.

10:00 – 10:10

Even een korte pauze.

10:10 – 12:30

Modelleren van een museum in Revit.

12.30 – 13.00

Lunchpauze met z’n allen in de kantine.

13.00 – 13.30

Teams meeting met collega’s over het model dat ik in de ochtend heb gecontroleerd.

13.30 – 15.00

Ik ga verder met het modelleren van het museum.

15.00 – 15.10

Weer even een mini pauze.

15.10 – 17.00

Voorbereiden van het inscannen van een kerk door een collega Scan Operator. Ik maak een scanplan zodat hij op locatie niet voor verrassingen komt te staan. Zo calculeer ik hoe lang het ongeveer duurt en ga ik na of hij bijvoorbeeld op het dak moet zijn. In dat geval regel ik met de klant dat hij sleutels krijgt. Ik deel deze briefing met mijn collega.

17.00

Einde werkdag

Word jij de nieuwe collega van Berend?

Voor PH Group zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s! Zo zijn we nu op zoek naar een ervaren BIM Modelleur. Kom jij ons mooie team versterken?