Kom jij ook werken bij PH Group? 3D Laserscan Operator Sander Geeraets vertelt over zijn werk
Sander Geeraets

Sander Geeraets uit Rosmalen is het grootste deel van de week Persoonlijk Begeleider in de gehandicaptenzorg, maar in de overige uren is hij 3D Laserscan Operator bij PelserHartman. Dit brengt hem op wel heel bijzondere plekken…

Hoe ben je bij PelserHartman terecht gekomen?

“In 2013 werkte ik als barman in een café in Den Bosch en daar leerde ik Jeroen Pelser en Joost Hartman kennen. Op een gegeven moment vertelden ze dat ze nieuwe 3D Laserscan Operators zochten. Ik had geen idee wat dat inhield en ben een keer meegegaan naar een scanklus.

Dat eerste project was in Artis. Ik vond het super bijzonder om daar voor mijn werk te zijn en was meteen verkocht. Mijn collega’s hebben me vervolgens het vak geleerd. Acht jaar later vind ik het nog steeds hartstikke leuk om te doen.”

Wat houdt je werk precies in?

“Ik meet gebouwen en objecten in met 3D laserscanners. Ik ga naar een locatie en leg alle ruimten en objecten tot op de millimeter nauwkeurig vast. Iedere scan die de scanner maakt bestaat uit miljoenen meetpuntjes en zo ontstaat een pointcloud of puntenwolk. Deze data worden vervolgens door mijn collega’s op kantoor aan elkaar gekoppeld en vaak ook nog gemodelleerd tot een 3D BIM model.”

Waarom ben je zo enthousiast over dit werk?

“Het brengt me op unieke locaties, het is inhoudelijk interessant, ik krijg veel verantwoordelijkheid en de sfeer op kantoor is erg goed. Alle collega’s zijn aardig en in voor een lolletje, maar wanneer het nodig is, is iedereen ook erg professioneel. Die mix is super tof. ”

Interview met 3D Laserscan Operator bij PelserHartman Sander Geeraets. “Je komt op plekken waarvan je weet dat er geschiedenis is geschreven”

Wat is de meest bijzondere plek waar je tot nu toe bent geweest?

“Dat is een moeilijke keuze. Het zijn vaak historische locaties waar veel gebeurd is in het verleden. Zo heb ik bijvoorbeeld het Anne Frank huis ingemeten, de Kasteelruïne in Valkenburg en een oude fabriek die al jaren leeg stond en bedekt was met vogelpoep. Maar ik heb ook het voormalige Tropicana zwembad in Rotterdam ingemeten, dat was gaaf omdat ik daar als kind nog gezwommen heb.

Een project dat me altijd zal bijblijven, is Museum Prinsenhof in Delft, waar Willem van Oranje heeft gewoond en is vermoord. Bij mijn werk is het de bedoeling dat je alles vastlegt dat bouwkundig is, je mag overal kijken wat er achter de deur zit. In het Prinsenhof kwam ik een luik tegen dat bleek te leiden naar een kelder. Hier kwam nooit iemand en het zat helemaal vol spinnenwebben. Ik vind het heel gaaf dat ik daar dan naar binnen mag, het is een soort ontdekkingstocht. Je loopt in je eentje rond op een plek waarvan je weet dat er geschiedenis is geschreven. Dat is heel bijzonder.”

“Het is weleens gebeurd dat een bewoner eerst veel weerstand bood en ik even later worstenbroodjes met hem zat te eten”

Sander

Welke uitdagingen kom je tegen?

“Als Laserscan Operator ben je de grondlegger van een project. Als ik iets in een gebouw gemist heb, ontbreekt die informatie en dat resulteert in een zwarte plek in het model. Dus als ik geen moeite doe om achter een deur te kijken of op een dakje te klimmen, dan komt er geen compleet plaatje. Ik voel die verantwoordelijkheid en doe echt mijn best om zo volledig mogelijke data aan te leveren.

Daarnaast zitten opdrachtgevers of bewoners ook niet altijd op je te wachten. Soms moet je hun hele huis door en dan maak je natuurlijk wel inbreuk op hun privacy. Ik probeer dan echt met ze mee te denken en dan komt mijn ervaring uit de kroeg nog goed van pas. Het is weleens gebeurd dat een bewoner eerst veel weerstand bood en ik een paar uur later worstenbroodjes met hem zat te eten. Toen was ik best wel een beetje trots.”

Als je uit alle gebouwen en objecten in de wereld zou mogen kiezen, welke zou je dan nog eens willen inscannen?

“Ik heb ooit gehoord over een eeuwenoude stad die onder Praag ligt, de huidige stad is daar bovenop gebouwd. Het lijkt me heel tof om zo’n plek waar vroeger werd geleefd, maar die nu verloren is, in kaart te brengen. Of een piramide natuurlijk.”

Een dag uit de agenda van Sander

6.00 6.30

Ik kom aan op kantoor en pak op mijn gemak de spullen die ik nodig heb in. Het is essentieel om geen tablets, accu’s, etc. te vergeten, want anders komt je werk stil te liggen.

6.30 – 6.45

Ik laad alles in in de bus en rijd naar de locatie. Ik maak een tussenstop bij een benzinepomp om een bakje koffie te doen.

7.30 – 8.00

Wanneer ik aankom op locatie bel ik mijn contactpersoon om te laten weten dat ik er ben. We lopen een rondje door de locatie en we spreken het project door. Heeft hij het ook zo in zijn hoofd? Ik vraag of hij me kan helpen met wat kleine obstakels: kan hij die deur openen die op slot zit?

8.00 – 15.00

Ik begin met scannen. Op een plattegrond die ik bij me heb, noteer ik de posities waar ik het scanapparaat heb neergezet. Zo wordt het voor mijn collega op kantoor die de registratie doet duidelijk waar ik heb gestaan. Ik loop het hele project rond en scan ik wat ik nodig heb.

15.00 – 16.00

De klus is geklaard. Ik pak mijn spullen weer in en rijd terug naar kantoor.

16.00 – 16.45

Aangekomen op kantoor zet ik de scandata op de transfer pc. Ik laad de accu’s en tablet op en ruim de rest van het materiaal op. Ik vul mijn uren in het PMS-systeem in en scan mijn scanplan in. Vaak neem ik dan nog even het projectplan door met de projectleider en dan zit mijn dag er alweer op.

16.45

Naar huis.

Word jij de nieuwe collega van Sander?

Voor PH Group zijn we regelmatig op zoek naar nieuwe collega’s! Bekijk hier de huidige vacatures. Kom jij ons mooie team versterken?

Verder lezen

Benieuwd naar meer verhalen over het werken bij PH Group? Lees dan de verhalen van Senior Bouwadviseur Paul Bier, 3D Scanspecialist en Bouwkundig Tekenaar Berend Coppens en Senior Specialist Monitoring en 3D Scanning Peter Heymans.