Bij bouwadvies denk je misschien vooral aan ingewikkelde berekeningen en taaie wetboeken. Toch heeft het werk voor Paul Bier uit Wijchen, Teamleider van PH Bouwadvies en Sr. Bouwkundig Adviseur, een heel andere betekenis. Hij vertelt graag over wat hem elke dag weer veel energie geeft.

Wat houdt je werk precies in?

“Binnen PH Bouwadvies helpen we architecten, aannemers, project ontwikkelaars en particulieren om hun ontwerp of gebouw te laten voldoen aan de wet- en regelgeving. We berekenen of de door hen gecreëerde situatie voldoet en als dat niet zo is, gaan we op zoek naar een passende oplossing.”

Wat is het mooiste project waar je tot nu toe aan hebt gewerkt?

“Eén van de mooiste projecten was wel de herbestemming van de voormalige Schippersschool in Rotterdam. Het gebouw uit 1915 werd getransformeerd naar een luxe appartementencomplex. Het moest zijn monumentale karakter behouden én klaar zijn voor een duurzame toekomst.

We werden gevraagd te adviseren op het gebied van geluid, brand, thermische installatie en uiteraard moest het ook voldoen aan het bouwbesluit. Het was een enorme puzzel om al deze variabelen op elkaar af te stemmen, maar we hebben overal oplossingen voor gevonden. Dat was heel gaaf.”

“Door kennis te delen met onze klanten, groeien we samen naar een beter eindresultaat”

Paul

Op welke manier speelt innovatie een rol in jouw werk?

“Innovatie is ontzettend belangrijk in ons vakgebied. Er komen steeds nieuwe wetten, regels en besluiten waaraan wij de ontwerpen toetsen. Het is dus cruciaal dat we altijd van de laatste wijzigingen op de hoogte zijn. Dit doen we door cursussen te volgen, wetteksten te lezen en blogs bij te houden.

Voor de introductie van de BENG begin dit jaar heb ik bijvoorbeeld een opleiding gedaan om de benodigde berekeningen te kunnen maken. Dit was een vrij pittige opleiding, maar vanuit het management kreeg ik alle support om dit te doen.

We vinden het binnen PH Group belangrijk om onze kennis te delen. Zo hebben we onze klanten op de komst van de BENG voorbereid met informatieve blogposts en een webinar.

Inmiddels zijn we op verschillende onderwerpen een vraagbaak voor onze klanten. Soms blijkt een enorm probleem voor de klant voor ons een simpele vraag te zijn. Het is dan voor ons weinig werk om ze te helpen, terwijl het voor hen grote impact heeft. Het is fijn om ze zo blij te kunnen maken. Wij worden dan weleens op een doos Bossche Bollen getrakteerd en dat kunnen wij dan natuurlijk weer erg waarderen.

Inmiddels merken we ook dat klanten de kennis die we delen met zich meenemen in een volgend ontwerp. Zo groeien we samen toe naar een beter eindresultaat. Dat geeft enorm veel voldoening.”

Team PH Bouwadvies in overleg

Hoe zou jij de bedrijfscultuur bij PH Group beschrijven?

“Het is open, er is veel vertrouwen vanuit het management en we krijgen veel vrijheid. Zo zag ik bijvoorbeeld dat duurzaamheid steeds belangrijker werd en heb ik zelf een ‘Energie Op Maat’-product kunnen ontwikkelen. Dat was erg interessant en leerzaam. Er is veel ruimte om te groeien en dat werkt motiverend.

Daarnaast zijn de lijnen kort en fungeren we echt als team. Wekelijks bespreken we hoe iedereen ervoor staat en sparren we samen over inhoudelijke uitdagingen. Maar ook als het bijvoorbeeld op privégebied even iets minder gaat met een collega, dan zorgen we er met het team voor dat we hem of haar ontzien of ondersteunen. We doen het echt samen en die zin voelt PH Group als een familiebedrijf, ook al zijn we niet ‘echt’ familie.”

Een dag uit de agenda van Paul

8.30 – 8.35

Aankomen op kantoor en even een praatje maken met het team.

8.35 – 10.30

Mails beantwoorden; de mailbox zit vol met offerte-aanvragen, aanpassingen van bouwtekeningen die we gaan beoordelen en vragen van klanten over lopende projecten.

10.30 – 12.30

Ik start met de een geluidsberekening voor een appartementengebouw. Ik bereken bijvoorbeeld wat het effect is van het toepassen van dikker glas. Of werkt kierdichting beter?

12.30 – 13.00

Lunch in de kantine met de collega’s van PelserHartman.

13.00 – 15.00

Offerte maken voor een BENG berekening van nieuwbouw appartementen.

15.00 – 15.15

Sparren met Madeleine en Heym over een BENG-vraagstuk. Een indicator voldoet niet en we ontdekken samen dat we dit kunnen oplossen met het toepassen van zonwering op de zuidwest gevel.

15.15 – 17.30

Energie Op Maat bespreking met een architect. Ik laat de berekeningen zien die ik gedaan heb en stel een aantal aanpassingen voor die het ontwerp duurzamer kunnen maken.

17.30

Einde werkdag.

Word jij de nieuwe collega van Paul?

Voor PH Bouwadvies zijn we op zoek naar nieuwe collega’s! Kom jij dit mooie team versterken? We hebben plek voor een Bouwkundig Adviseur, een Bouwkundig Tekenaar en Adviseur en een Junior Bouwkundig Adviseur. Word jij hier enthousiast van? Dan horen we graag van je!

Meer weten over het werk van Paul?

Kijk dan hier de webinar over BENG terug of lees hier meer over het advies dat hij gaf voor de transformatie van school naar luxe appartementen in de Grondherenstraat, Rotterdam.