Stefan van Dooijeweert loopt stage bij PH Bouwadvies

Stefan van Dooijeweert uit Zaltbommel heeft al een diploma Bouwkunde MBO 4 op zak en is nu eerstejaars HBO Bouwkunde aan de Avans Hogeschool in Tilburg. Hij loopt een stage van 10 weken bij PH Bouwadvies en doet graag een boekje open over hoe dat is.

Wat zijn je werkzaamheden zoal?

“Ik maak deel uit van het PH Bouwadvies-team en maak verschillende soorten berekeningen, bijvoorbeeld Bouwbesluittoetsen, MPG-, BENG- en RC berekeningen. In de loop van de stage wordt het pakketje aan berekeningen dat ik doe steeds verder uitgebreid.

Ook gaat het tempo omhoog. Waar ik in de eerste week een dag nodig had voor een daglichtberekening, gaat dat nu veel sneller.”

Hoe sluit de stage aan op je studie?

“Goed. De theorie die ik tijdens mijn studie heb geleerd, pas ik toe in de praktijk. Veel berekeningen zijn tijdens mijn studie weleens aan bod gekomen, maar omdat ik ze hier elke dag doe, krijg ik ze écht onder de knie. Daarnaast leer ik compleet nieuwe dingen, zoals BENG berekeningen.”

Is het niet saai om de hele dag berekeningen te maken?

“Het wordt pas saai als je een heel bouwbesluit uit je hoofd moet gaan leren, dat is gelukkig niet zo. En je bent niet alleen met regels bezig, maar ook met oplossingen. Wanneer een ontwerp niet voldoet aan de eisen zoek je een manier om het wel te laten kloppen en dat kan juist heel uitdagend zijn. Ik krijg daarbij veel verantwoordelijkheid, waardoor ik echt kan groeien.

De stage is ook interessant omdat er duidelijke deadlines zijn en ik het gedurende de dag druk heb. Ik heb bij vijf andere bedrijven stage gelopen en toen voelde werken van half 9 tot 5 als een lange dag, hier vliegt de tijd voorbij.”

Overleg van Team PH Bouwadvies

Wat vind je van de sfeer op kantoor?

“Die is heel goed. Het team is gezellig en er worden veel grapjes gemaakt. Tijdens de pauze trekken we ook met de collega’s van PelserHartman op en dat is leuk. Het gaat dan ook niet alleen over werk, dat is ook wel prettig.”

Zien we je na je studie weer terug bij PH Group?

“Ik hoop het. Ik zou in ieder geval weer graag in bouwadvies willen werken. Het is heel afwisselend, je hebt iedere dag te maken met een ander gebouw en verschillende soorten berekeningen. Er komen ook allerlei typen woningen voorbij, van moderne appartementencomplexen tot traditionele boerderijen. En we werken met zowel nieuwbouw als verbouw. De eisen die daarbij horen zijn heel verschillend. Omdat het zo veelzijdig is, heb je een brede bouwkundige kennis nodig. Dat spreekt mij wel aan.”

Een dag uit de agenda van Stefan

8.30

Ik kijk in mijn agenda: welk project staat er vandaag op de planning? Een Bouwbesluittoets..

8.40 – 12.30

Mail checken: een architect heeft een aanpassing van zijn ontwerp, ik zet de nieuwe tekeningen op de server. Dan begin ik met de Bouwbesluittoets. Ik kan hem bijna helemaal zelf doen, maar heb toch een vraag over ventilatie. Ik overleg kort met Madeleine en rond de toets af. Paul loopt hem na en deelt hem met de klant.

12.30 – 13.00

Pauze.

13.00 – 17.00

Nu staat een BENG-berekening op de planning. Ik maak een SketchUp model van de thermische schil van een schoolgebouw. Vervolgens verwerk ik de oppervlakte van de gevels en een lineaire koudebrug in een Excel format. Hier rolt informatie uit die ik invoer in de BENG-software. Nu blijkt dat dit gebouw niet aan de eisen voldoet. Ik ga naar waar de oorzaak ligt; in de keuze van installaties? Door het ventilatiesysteem? Ik brainstorm met Paul en we denken dat extra zonnepanelen een goede oplossing zijn. Hij legt dit aan de architect voor en die gaat akkoord. Ik neem de oplossing op in het rapport en rond het af.

17.00

De dag is alweer voorbij, tijd om naar huis te gaan.

Wil jij ook stage lopen bij PH Group?

Vind hier alle informatie over stage lopen bij PH Bouwadvies en PelserHartman.

Verder lezen

Benieuwd naar meer verhalen over het werken bij PH Group? Lees dan de verhalen van Senior Bouwadviseur Paul Bier, 3D Scanspecialist en Bouwkundig Tekenaar Berend Coppens en Senior Specialist Monitoring en 3D Scanning Peter Heymans.